Ahad, 10 Oktober 2010

Aku pergi gigs.


oorggggg!!!!!!!!!!!! (growl) 

Lama sudah ak x pergi berhibur berasaskan persembahan kugiran2 metal macam ni. Tp,sumpah besh, walaupun ak x mosh,slam,headbang dan joget2. Satu malu,satu lg da x kuat,joget sikit pinggang sakit la,paha cramp la,tengkuk sengal2 udang la.

Crowd memang x ramai,tp dorg mmg support satu sama lain. Wlaupun dorg adalah performers,tp dorg juga jd crowd yg awesamm!!!  Mosh sama2,headbang sama2 dan sing along. Ikatan band sesama band ini mmg awesamm!!!

Bakat.Walaupun sound system x segempak MTV worldstage,tp perfomance dorg gempak,komunikasi juga bagus. Kebanyakan ahli band semua muda2,dan aku agak masih dlm belasan tahun,dan memang boleh pergi jauh. Scene Sabah masih gempak bah!

Walaupun kini tempat2 gigs hanya di adakan di studio jamm,ataupun kelab2 malam,tidak seperti dulu yg d buat d dewan masyarakat,namun apa yg penting gigs masih ada d Tawau ini,x macm dulu,dmana Tawau lengang dgn flyers2 gigs. Kalau adapun terpaksa dihentikan oleh pihak berkuasa. Entah sebab apa.Bergaduh mungkin. Teringat pulak zaman gigs dulu2,sampai RELA kena jaga utk mengelakan pergaduhan antara remaja2 yg berpuak ini.

Wlau apapun,ak harap  budaya yg berasaskan musik d bndar Tawau ini bertambah matang,lebih liberal, tidak terlalu berkelompok,scenester ataupun groupie2 yang ada juga tidaklah terlalu agung2kan dan bangga dengan ideologi pembawakan mereka.Support menyaport,1Malaysia.

Manalah suatu hari nnt,Tawau juga segempak KL,JB,Penang dan Ipoh,dlm dunia musik dan budaya jalanannya d Malaysia. X mustahilkan?

 

Tiada ulasan: